SIBIU HOME  |   CONTACT  |   SERVICII  |   WEB DESIGN  |   WEB HOSTING  |   DIGITAL PHOTOGRAPHY  |   SEO (SEARCH ENGINE OPTIMIZATION)  |   INTERNET CONSULTING

sibiul recicleaza?

Pentru ca fiecare ne dorim ce e mai bine pentru noi si bineinteles ca ne-ar place ca orasul in care ne traim viata de zi cu zi sa se ridice la asteptarile noastre. Ce ti-ai dori pentru orasul tau? Ce crezi ca ii lipseste?

Posts: 1
Joined: 03.10.2010 19:38
PostPosted: 03.10.2010 19:49
reciclarea a devenit pentru multi dintre sibieni prea banala si un subiect destul de rasuflat chiar daca nu puteam vorbi inca de un sibiu ce recicleaza.

cum putem face din sibiul nostru un sibiu ce crede ca poate sa recicleze?
de ce unii pot si noi nu?
:idea2:

trebuie facut ceva ... daca nu se ia o initiativa, nu se va face nimic !
dar cine poate lua aceasta initiativa?
User avatar
Posts: 1741
Joined: 15.04.2007 18:31
Location: Sibiu
PostPosted: 03.10.2010 23:23
de selectat deseurile le putem selecta insa cu reciclatul chiar este o problema... pe langa faptul ca containerele separate pt hartie, plastic, metal lipsesc cu desavarsire( containere care in Medias de exemplu stau bine mersi langa pubelele cu gunoi menajer oferind locatarilor posibilitatea de a selectiona deseurile), nu exista un sistem de colectare selectiva a acestor deseuri... degeaba pun eu hartia intr-un loc si sticlele de plastic pt ca tot alaturi de gunoiul menajer va ajunge... Iar pt reciclare (pt aparatura in sine) este nevoie de destul de multi bani, iar data fiind situatia in care se afla Sibiul in prezent in ceea ce priveste creditele nu cred ca isi mai permite inca unul, poate doar daca s-ar gasi niste oameni sufletisti (o organizatie eco) dispusa sa lanseze un proiect cu finantare europeana...

Posts: 2048
Joined: 24.10.2006 14:53
PostPosted: 04.10.2010 10:28
3.

Sunt de fapt 3 Probleme sau faze:

1. Selectarea si depozitarea prealabila a deseurilor la consumator acasa.Containere speciale asigurate de firme.

2. Transportul SELECTAT si noua SELECTARE

1. Pentru distrugere prin ardere in CUPTOARE=instalatii speciale INCHISE de obicei (excluse, sau mai precis, numai cu mijloace-speciale-de-protectie permis:) toate materialele nocive pentru mediu, sau periculoase in genere datorita compozitiei chimice incluse: aprox. ingrasaminte chimice, ambalaje de medicamente, masse plastice (banalele pungi de plastic cu culori nocive), folie de aluminium, stiropor (cancerigene)...placi aglomerate, lemn lacuit...termometre cu mercur
sau cu totul alte pericole, luati mana de pe:
Baterii, acumulatoare (pot exploda, produc gaze nocive), ...si clar..sa nu se uite..petarde, munitie, rachete,...becuri (cele noi cu vapori de mercur), materiale radioactive, de ex.interzisa arderea bombelor nucleare, fie si cele cu neutroni...

Problema: oricat de etanse si moderne ar fi instalatiile de ardere...mediul inconjurator tot este infestat: cancer, leucemie, apa freatica poluata, atmosfera la fel.

2. Ce se poate recicla depozitat si transportat la intreprinderile producatoare de noi produse din aceste resturi (de obicei SEPARAT:
a.sticla,
b.hartia,
si
c.ambalajele usoare: dozele de aluminium, plasticul, cartonul cutiilor etanse de lapte/este mixt..are si folie de aluminium lipita!). E necesar, inainte de a le introduce in sacii-galbeni-transparenti, aceste ambalaje usoare sa fie clatite cu apa fierbinte de resturile alimentare si uscate dupa clatire.
Metalele intra in aceasta categorie, dar transporturi speciale, separate.

3. reciclarea naturala prin BIODEGRADARE...containere BIO captusite cu saci de hartie inauntru: resturi alimentare, pamant de flori, aschii de lemn, crengi, frunze, mucuri de tigara, zat de cafea, pliculete de ceai...fecale de pisici, caini si alte oratanii). Aceste sunt duse de catre firmele orasului la locuri-de-compostare speciale.
Nu insa cadavrele de animale..acestea trebuiesc incinerate special la laboratoarele veterinare..Altfel pot produce ciuma de exemplu..


Pana aici teoria... dar realitatea practica, deci tocmai intrebarea centrala a deschiderii topicului,
faceti KLICK pe LINK-ul de mai jos:

Traian Deleanu: Unde se duc gunoaiele selectate cand se duc? [in:] Turnul Sfatului 03.10.2010

http://www.turnulsfatului.ro/5195/unde-se-duc-gunoaiele-selectate-cand-se-duc-.html

Sistemul in sine inca nu este pus la punct.
Si asta pentru ca fiecare locuitor al orasului trebuie sa primeasca AUTOMAT Marcile de gunoi si sa fie obligat sa plateasca AUTOMAT la inceputul anului aceste Taxe pentru MARCA-de-GUNOI lipita pe container cu serie si numar, si sa se tina automat evidenta riguroasa a numerelor=persoana sau familia, cine nu are MARCILE sa fie luat la intrebari distribuite OBLIGATORIU MARCILE si pus la taxa majorata:
1.Taxa pentru Gunoi normal=marca sigiliu pe anul respectiv.

2.Taxa pentru Bio-deseuri=marca-sigiliu
3. sacii galbeni-semitransparenti (sa se vada ce baga individul acolo) pentru ambalaje-usoare.
4. Containere speciale de hartie/sticla/ comune ptr casa-bloc,, dar cu serie.

Toate containerele publice sa fie inchise, sa aiba numai un orificiu mic, ptr a nu permite obiecte mari, saci plini...si nici animalele nu ar mai fi pe acolo, daca n-ar fi resturi de mancare (bio-deseuri).


MORALA?
Nu produceti gunoi. sau cat mai putin cu putinta..cumparati numai in ambalaje de hartie, sau sticla curata..sau cand cumparati morcovi la Supermarket (Piata nu e mai buna?), lasati ambalajul acolo in magazin, in container-ul lor, sa-si duca singuri chimia si mizeria..
Traistele (pungile-de-panza-din-magazin) clasice de panza, pungi de hartie, cosuri de nuiele sau plase din fir-de-bumbac la transport.


Georg Schoenpflug von Gambsenberg

Return to Mi-as dori...

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests